Thursday, January 29, 2009

Trip Kumpau

Perairan Yan, Kedah di mana dasarnya di huni oleh bondong tenggiri (spanish mackerel) yang kalau kena musim bak kata orang Cina Cak Bo Liau ehh...

Sudah dua kali kami menguji kawasan perairan ni tapi nasib tak menyebelahi kami.

1st trip
Kami bertolak dari KL pukul 1 pagi selapas gila babi mencari transport yang sesuai. Maklumlah kami pada masa tu tak mempunyai transport besar yang sesuai untuk di bawa ke trip untuk menimatkan bajet. yang ada sume keta cari makan dari seekor kancil hingga ke seorang wira sajer yang ader.. Nasib baik ijad dapat sau van malam tu kalau tak naik wira 4 orang sumbat ngan coleman 2 tong mampoih...

Sampai kat Penang pukul 6 pagi sebab van tu uzur takleh nak rembat laju... masa tu aku ngan Fadzli baru tersedar yang kitaorang dah lewat tukar driver.. ijad ngan zaid tido plak aku ngan fadzli bawak van... rembat van tu macam nak roboh.. jumpa bob (the younger Marzuki's) then sau umpan dan sau breakfast pagi. Sampai kat Kuala Dulang air surut.. Tekong yang tunggu kami pun dah masuk tido balik.. apa nak buat... makan breakfast yang di tapau tu then sambung tido kat wakaf yang disediakan..

Pukul 10 tekong gerak kitaorang ajak turun laut.. huih rasa berdebar masa tu bersemangat nak merasa larian padu tenggiri.. Fadzli dah buat special rig untuk Tenggiri for this trip untuk casting kembung. Apalagi.. memang bersemangat wajalah kami

Sampai tuas darat pertama kami pun mengunjun umpan yang dibawa .. baru 2 kali unjun langit berubah dari cerah ke mendung.. ok lagi angin dari sepoi sepoi bahasa berubah ke sekeras keras bahasa.. rasa macam nak terbalik bot.. "takpe air kucah lagi banyak tenggiri" kata dalam hati nak sedapkan diri. Tekong dapat satu halo .... Jitra dah kena ribut.. ALAMAK .. tekong pun rembat bot satu macam punya lari untuk lari dari ribut.. Dan dan kami sampai darat ribut sampai.. Huih pucat sampai ke kaki..

Dari sini kami amik pengajaran iaitu kena ada transport yang betul untuk memancing... Hasilnya Ijad beli Frontier .. AKU ZAID DAN IJAD RACUN kompeni suruh beli van besar untuk angkat budak kilang khasnya dan untuk kami gunakan untuk memancing amnya. HAHAAHAHA
Perairan YAN .. Satu hari nanti aku akan tarik tenggiri di sini


2nd Trip

Kali ni kami prepare awal pukul 7 petang dah bergerak ke Kedah. sampai Jeti Kuala Dulang pukul 530 pagi masa tu tok siak terkejut tengok kitaorang masa dia nak gi Azan subuh..

Dalam hati aku masa tu .. timing dah kena dah ni.. ngam pukul 7 pagi kami pun bergerak dgn bot kali ni kitaorang bawak Syed Hamzah.. geng lama yang baru pindah ke Kedah masa tu..
Aji Zaid dah hilang semangat selepas kena COBAAN trip pertama..

Sehari suntuk kitaorang Melabuhkan umpan, Pelbagai teknik kitaorang coba.. Drift, Cast, Jig Bottom sumernyer tak bersahut..

Dah takde ikan ke sini... Dalam hati jerlah. Sumer muka dah kelat.. Dapat satu strike kat belakang ... Berdesing drag keluar... Sah Panjang dah ni.... AKu sentap Sentap dan sentap lagi... Dan cuba ketatkan drag.. tiba tiba tes.... habis stim.. alamak Premature ler...

Itujerlah satu larian dari panjang... yang lain menghabiskan masa ngan melayan sotong kat sana
Fadzli main cast bulu dapat ler kerapu sesat..

Balik tu kami pun buat forensik kenapa jadi macam tu.. tengok tong oranglain kat bot lain penoh tengiiri... tanya diaorang apa rahsia... pakai jin ke? JAWAPANNYA... diaorang pakai tali mono .. braided taklayan langsung ... kami check balik pancing yang kena baham tu .. sah mono... PENING.. Ikan dah kenal tali dah ni....aku masih hampa nak tarik tenggiri..

Syed Hamzah... tengah mengikat perambut... menyesal dia tukar braid line sebelum turun trip ni

BILA AKU NAK TARIK TENGGIRI KAT SINI

No comments:

Post a Comment